Artikel Kerkgroet door ds Evelijne Swinkels-Braaksma

Hieronder het artikel dat Ds Evelijne Swinkels-Braaksma voor de Kerkgroet heeft geschreven.

Engelen zendt hij alle dagen

In deze tijd begint de Veertigdagentijd, de tijd die voorafgaat aan en ons voorbereidt op Pasen. Veertig dagen lang bivakkeert Jezus in de woestijn, zo vertelt de evangelist Marcus ons. Nog maar net gedoopt loopt hij de woestijn al in.

Meteen daarna dreef de Geest hem de woestijn in.
Veertig dagen bleef hij in de woestijn,
waar hij door Satan op de proef werd gesteld.
Hij leefde er te midden van de wilde dieren,
en engelen zorgden voor hem.

(Marcus 1: 11 en 12)

Wat is dat toch met die woestijn in de Bijbel? Als je de Bijbel leest, komt het bizar vaak voor dat er mensen een tijd in de woestijn doorbrengen. Natuurlijk waren veel mensen uit de Bijbel nomaden en leefden ze van nature in de woestijn, maar er zijn ook genoeg mensen die bewust in de woestijn zitten. Mozes vluchtte de woestijn in en trok daar later nog eens veertig jaar doorheen met zijn volk, Johannes de Doper groeide op in de woestijn voordat God hem riep en Jezus leefde veertig dagen in de woestijn ter voorbereiding op zijn openbare optreden. Deze verhalen in de Bijbel spelen zich af in een landschap dat niet het onze is. Wij kennen geen woestijn of andersoortige ongebreidelde natuur. Wij leven in een aangeharkte wereld. Maar misschien heb je toch voor jezelf wel een beeld bij de woestijn. Soms zit ik zelf in een figuurlijke woestijn in mijn leven. Dan staat alles even stil en lijkt er ook weinig vooruitgang te komen. Eigenlijk groeit of bloeit er dan weinig en voelt het als een eindeloze, droge vlakte.

Herken je dit? Misschien sta jij momenteel ook stil in jouw leven. Door de ‘Corona-situatie’, door ziekte, werkeloosheid, depressie, verlies, angst of wat dan ook. Misschien lijkt er weinig vooruitgang in te zitten en twijfel je over je toekomst en of er iemand überhaupt nog wel aan je denkt. Misschien ervaar je de periode waarin de kerk zich momenteel bevindt wel als een woestijnperiode. Alles is immers stilgevallen. Eén ding hebben alle beelden gemeenschappelijk. In de woestijn word je teruggeworpen op jezelf, kun je je niet verschuilen achter allerlei vanzelfsprekendheden. Je kunt je nergens achter verschuilen. In de woestijn sta je er schijnbaar alleen voor, word je gedwongen na te denken over wat je beweegt. Het klinkt als een weinig aanlokkelijke plek en ik denk dat de meesten van ons niet dol zijn op de onrust en de twijfel die zo’n woestijnperiode ook altijd in zich draagt.

Volgens het woestijnverhaal van Jezus in de Bijbel zijn er in die veertig dagen drie pogingen van de duivel om Jezus van zijn stuk te brengen. De woestijn kun je daarom misschien wel je zien als een soort testruimte. Bij het woord duivel moeten we echter niet denken aan het beroemde mannetje met zijn puntstaart en een drietand, maar eerder aan een chaosmaker, iets of iemand die al je vaste waarden, al je zekerheden, door elkaar gooit. Het Griekse woord ‘diabolos’, ons woord ‘duivel’ betekent namelijk letterlijk: ‘door-elkaar-gooier’. Tot drie keer toe probeert hij Jezus van zijn missie af te brengen, zijn levensopdracht door elkaar te gooien

…en engelen zorgden voor hem (Marcus 1: 12)

En als we dit verhaal lezen van Jezus in de woestijn tussen wilde dieren dan lezen we ook over engelen in de buurt. Wanneer je thuisloos bent, vertrouwde levensbanden doorgesneden, waar bedreigingen op de loer liggen, – beren op de weg –, daar zijn er ook engelen, boden en signalen uit de hemel, lezen we hier en zo zingen we het vaak ook in onze vieringen in dat prachtige lied 91A:

Engelen zendt Hij alle dagen
om jou tot vaste gids te zijn.
Ze zullen je op handen dragen
door een woestijn van hoop en pijn.

Misschien is het verhaal over Jezus in de woestijn wel een uitnodiging om ook zelf een kijkje te nemen in het landschap van onze eigen ziel. Om te kijken naar dat vat vol tegenstrijdigheden dat we vaak zijn. Naar al die ‘diabolische’ krachten die ons uit ons evenwicht kunnen brengen. Zoals de duivel, die ‘uit-elkaar-gooier’ dat bij Jezus probeerde te doen. Ze houden je ervan af een mens uit één stuk te zijn, in balans met jezelf, je omgeving en met die dragende kracht, die wij God noemen. Daartoe willen die veertig dagen voor Pasen ons misschien wel uitnodigen. Tot een reis naar binnen.

Zou de woestijn, zo vraag ik mij af, niet gewoon bij het leven horen en niet zozeer een ramp zijn, maar een plek waar je veel over het leven, je naaste en jezelf kunt leren? Waar je wordt toegerust voor het leven? Zou de woestijn ook de plek kunnen zijn waar je een nieuwe manier van leven vindt? Waar je toe mag geven dat je niet onkwetsbaar bent, waar je een hernieuwd élan kunt vinden? Misschien leren we daar wel onze angsten onder ogen te zien. De angst om anders te zijn, de angst voor de twijfel en de geloofsaanvechting, de angst om te verliezen, de angst om er niet bij te horen, de angst om leven dat kwetsbaar is. Niemand heeft ons beloofd dat het leven alleen maar mooi en gaaf en gelukkig is, dat we voortdurend in een oase kunnen verblijven of in een bubbel van geluk. Leven betekent soms ook: in die woestijn vol vertrouwen uit handen geven wat te groot voor ons is en rustig doen wat onze hand vindt om te doen. Tot onze verbazing zullen we dan soms misschien zien dat de woestijn gaat bloeien en dat er altijd een nieuwe morgen daagt. Na veertig dagen en heel ons leven.

In mij zingt plots dat prachtige lied van Simon and Garfunkel, alsof de Eeuwige in dat lied tot mij spreekt: Like a bridge over troubled water I will lay me down. Ik vertaalde het zo:

Ben je vermoeid of voel je je klein
heb je de tranen steeds in je ogen
je hoeft ze voor mij niet te drogen

Voel je je steeds zo intens alleen
komt er geen vriend meer voorbij
in stille tijd sta ik aan jouw zij

 Valt de avond je telkens weer zwaar,
zoek je naar troost dan mag je me vragen
om even je lasten voor je te dragen

Als het duister je ’s nachts overvalt
en alles in jou doet zo vreselijk pijn
dan leg ik mij neer en zal voor jou zijn

als een brug over jouw woelig water,
als een brug naar een veilige kust.
Zo breng ik jouw ziel weer tot rust

(Uit: Honderdmaal een nieuwe dag, Evelijne)

‘Bridge over troubled water’, Hayao Miyazaki

Dat wens ik jullie allen toe, voor deze Veertigdagentijd en alle ‘woestijndagen’ in je leven. Dat als je je klein voelt, de tranen in je ogen staan, als er ruige tijden zijn en je geen vrienden kunt vinden, je uitgeput bent en de avond je zwaar valt, er een toegestoken hand is die jouw geest tot rust brengt en dat er engelen zijn die jou op handen dragen.

Ds Evelijne Swinkels-Braaksma

Annulering Muziek met ontmoeting zondag 14 november

Enige tijd gelden hebben wij u geïnformeerd dat er zondag 14 november, na succesvolle edities in 2018 & 2019, weer een concert in de St. Maartenskerk georganiseerd zou worden. Helaas heeft de organisatie moeten besluiten om door het stijgende aantal corona gevallen dit concert in november niet plaats te laten vinden.

Wij hopen Muziek met ontmoeting in het voorjaar van 2022 te mogen organiseren en u dan alsnog te kunnen ontmoeten!

Muziek met ontmoeting

ST MAARTENSKERK OPHEMERT
ZONDAGMIDDAG 14 NOVEMBER 2021 – AANVANG 14:30 UUR

(kerk is open om 14:00 uur)

THEMA:
Na een succesvolle eerste edities in 2018 en 2019, wordt een nieuw concert georganiseerd. Zowel klassieke als populaire muziek komt aan bod. We nodigen u uit om te komen genieten van mooie muziek; het wordt een middag vol muzikale ontspanning! Ook is er een tentoonstelling van de aquarelclub uit Ophemert.

Na afloop is er gelegenheid om gezellig na te praten met een drankje en een hapje.

Toegang: € 10,= (contant) incl. koffie en thee met wat lekkers, kinderen t/m 12 jaar gratis.
Kaarten zijn tevens vooraf te reserveren door het totaalbedrag over te maken naar rekeningnr. NL33RABO0145908704 tnv. J.P. Neeteson ovv. concert Ophemert, uw naam en het aantal kaarten. Deze liggen voor u klaar bij de ingang van de kerk.
Vrijwillige donaties worden op prijs gesteld.

Uiteraard volgen wij de corona richtlijnen gesteld door het RIVM. Wij scannen bij de ingang uw QRcode.

HET PROGRAMMA ‘VAN SWEELINCK TOT BREL’ WORDT UITGEVOERD DOOR DE VOLGENDE MUSICI:
Marie-Thérèse Swelsen, zang, begeleiding door Sam ten Velden, piano.
Vrouwenkoor La Rosa, onder leiding van Gonny van Heugten
Marjan Fey, piano en orgel
Jan Neeteson, orgel
Presentatie door Kees Kruitwagen

Voor meer informatie/ corona update: www.stmaartenskerkophemert.nl

U BENT VAN HARTE WELKOM

Boeken gezocht

 

Het weekend van 11 september is het Open Monumentendag. Ook dit jaar openen wij de deuren van onze kerk. We nodigen iedereen van harte uit om Kerk, koor en toren op eigen gelegenheid te komen bezichtigen.

Dit jaar willen we deze dag tevens een boekenmarkt organiseren in het koor van de kerk. De opbrengst van deze markt is tbv het onderhoud van de kerk, de graven en de tuin. Hiervoor zijn we opzoek naar boeken.

Heeft u boeken die u niet meer leest? Neem dan contact op met Jan van Kuilenburg 06-29371391 of Tonny Vermeulen 0344-651264 zij nemen ze graag in ontvangst!

Kasteeldienst gaat niet door

Beste mensen,

Namens de kerkraden van Varik-Heesselt en Ophemert-Zennewijnen moeten we u helaas mededelen dat de kasteeldienst op 27 juni ’21 niet doorgaat.

Volgens zoals nu de regels van het coronabeleid zijn, is het onverantwoord om met zoveel mensen bij elkaar te komen en lastig de anderhalve meter afstand te handhaven.

We vinden dit erg jammer!!

Er zijn wel gewoon kerkdiensten in Ophemert en Varik op 27 juni.

Hartelijke groet namens de kerkraden ,

Ds. Henrico ter Beek en Maaike Timmer.

NL DOET

Op zaterdag 29 mei 2021, doet de Sint Maartenskerk mee met NL doet, samen met duizenden organisaties in het land. Vrijwilligers zijn het kloppend hart van vele sociale initiatieven en maatschappelijke organisaties. Voor onze organisatie is het een mooie kans om nieuwe vrijwilligers aan te trekken en natuurlijk om klussen geklaard te krijgen!

Wat gaan we doen? We starten om 9.00 uur met een bakkie koffie of thee, en natuurlijk iets lekkers. De klussen worden verdeeld, waarbij we er natuurlijk op letten dat we uw talent of interesse op een zo goed en leuk mogelijke manier inzetten. Iedereen kan helpen, op haar of zijn eigen unieke manier. We vinden altijd wel een passende klus voor u. We verzorgen een lunch en in de middag nog een hapje en een drankje, om de dag met elkaar op een gezellige manier af te sluiten.

Ook zin om de handen uit de mouwen te steken? Meld u aan bij emkevdv@gmail.com of bij Maaiketimmer@hotmail.nl

 

Wandelen in Zijn Licht

Op 11 mei willen we van start gaan met een nieuw project. Wandelen in de mooie natuur en omgeving van Ophemert, om met elkaar na te denken, te praten en te reflecteren over het leven in zijn Licht. We beginnen bij de Torenhof. Daar kies je je route, en als je alleen komt, ook je wandelmaatje voor deze ochtend. En krijg je een aantal vragen mee aan de hand van een thema, een gedicht of een bijbelstuk. Er zijn routes van 3 km, 4 km en 4,5 km. Zodat een ieder op zijn of haar eigen tempo kan wandelen. En mocht u een rondje om de kerk willen doen, of in de Torenhof willen zitten, ook dat is natuurlijk prima. Na  ongeveer een uur verwachten we je weer terug bij de Torenhof. Onder genot van een kopje koffie of thee kunnen we met elkaar na praten over de wandeling en de gesprekken.

De eerste twee data zijn 11 mei van 10.00- 12.00 uur, en 19 mei van 19.30-21.30 uur. Elke twee dagen hebben hetzelfde thema. Maar natuurlijk bent u vrij om aan elke wandeling deel te nemen. Met een ander wandelmaatje zijn de gesprekken vast ook anders.

Aanmelden kan via mail bij emkevdv@gmail.com of evelijnebraaksma@hotmail.nl

Paas sinaasappels zoeken gaat niet door

🍊🍊🍊  🎊🍊💝
Zoals jullie weten is er elk jaar zaterdags voor Pasen het beroemde Sinaasappels zoeken in het Mariabos.

Helaas kunnen we gezien de huidige omstandigheden het Sinaasappels  zoeken dit jaar niet door laten gaan.
We hopen dat we volgend jaar als van oudsher dit weer te kunnen doen!
Voor nu wenst de Jeugdraad iedereen fijne Paasdagen